lördag 14 november 2009

IKT / Digital kompetens


IKT står för Informations- och kommunikationsteknik. En ny lärartitel är IKT-pedagog så jag kanske skulle kunna kalla mig det eftersom jag utbildar och håller föredrag inom digital kommunikation, men, men, datakonsult duger bra.
En annan formulering som nu används en hel del är "digital kompetens". Denna formulering ställer stora krav enligt Europeiska unionens officiella tidning L394/16. Så här står det:

De färdigheter som behövs är förmågan att söka fram, samla in och bearbeta information och använda den på ett kritiskt och systematiskt sätt och att kunna bedöma dess relevans och skilja mellan den fysiska och virtuella verkligheten, samtidigt som man är medveten om de samband som finns mellan dem. Man bör ha de färdigheter som behövs för att producera, redovisa och förstå komplexinformation och förmågan att skaffa sig tillgång till, söka fram och använda Internetbaserade tjänster. Man bör också kunna använda informationssamhällets teknik som stöd för kritiskt tänkande, kreativitet och innovation.
Användningen av informationssamhällets teknik kräver kritisk och reflekterande attityd när det gäller information och ansvarsfull användning av interaktiva medier.

Låter bra, eller hur? Kolla denna video
http://www.youtube.com/watch?v=j4YznCzypMk&NR=1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar