måndag 29 december 2014

Sensorer i iPad och iPhone

Det finns fem sensorer inbyggda i de flesta modeller av iPhone och iPad som möjliggör att utföra en del smarta tricks. Utan dessa sensorer skulle ingen av enheterna vara vad vi vant oss vid att klara av. Sensorerna är:
Närhetssensor - Denna sensor kan bestämma hur nära iPhone är att ditt ansikte. Denna sensor hjälper iPhone att stänga sin skärm automatiskt när du håller telefonen till örat. Detta är nödvändigt för att förhindra oavsiktliga knapptryckningar när man pratar. Denna sensor är endast på iPhone (eftersom de andra enheterna inte behöver det).
-        Rörelsesensor / accelerometer - Denna sensor möjliggör för iPad eller iPhones skärm att automatiskt växla från liggande till stående läge och tillbaka igen beroende på om du håller telefonen upp och ner eller åt sidan. 
-        Omgivningsljussensor - Denna sensor kan bestämma hur mycket ljus det finns kring iPhone och iPad och justerar automatiskt ljusstyrkan på skärmen för att spara på batteriet.
-        Fuktsensor - De innehåller också en fjärde sensor. Vattensensorn är en liten röd flik som visas i dockningskontakten när telefonen har hamnat i vattnet. Det kan också visas som en röd prick i hörlursuttaget.
-        Gyroskop - Från och med iPhone 4 och iPad 2 så finns det en annan sensor: ett treaxligt gyroskop. Vid kombination gyroskop med accelerometer så ger dessa enheter sex axlar på vilka det kan verka. Detta avser att göra det mera känsligt och kraftfullt vid t.ex. spel eller kroppsrörelser.

Apple ryktas göra en storsatsning i och med Iphone 6 och Ios 8, då de rekryterat flera tunga namn inom området. De flesta rykten har pekat åt en smart klocka, men med de senaste ryktena om Iphone 6 kan själva telefonen även komma att spela en roll i det hela.
Troligen kommer telefonen att utrustas med betydligt fler sensorer än tidigare. Dessa ska användas i hälsorelaterade appar och några som nämns är temperatur, fukt och barometriskt tryck.
Apple skulle inte vara först med det hela eftersom Samsung det med bland annat Galaxy S4 och Note 3 för användning i bland annat deras S Health-app för att undersöka hur pass hälsosam miljön du befinner dig i egentligen är.
Ytterligare sensorer tycks alltså vara det som gäller framåt. Utöver det som här nämnts och den inbyggda stegräknare, vad hoppas du det skall finnas i nästa generations iPhone. Personligen så tror jag att sensorkommer som känner av din hälsa beträffande blodtryck, blodvärde, puls och liknande. Har du dåligt sockervärde kanske iPhonen säger till dig att äta en banan. På sikt är sedan läkare och sjukhus kanske uppkopplade mot dig med din smarta sensorförsedda iPhone så att plötsligt kör kanske en ambulans upp vid din sida och ambulansföraren säger till att det är bäst att följa med här för din iPhonesensor visar mycket dåliga värden.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar