fredag 18 mars 2011

Vad är molnet (the cloud)


De flesta vet vad ”molnet” är i datavärlden men det finns fortfarande de som inte vet vad det är. Låt mig därför försöka vara lite pedagogisk.
Använder du Microsofts ordbehandlingsprogram Word så har du Wordprogramvaran i din dator och du behöver inte ens vara uppkopplad mot internet för att skriva dina memoarer t.ex. Du har sedan wordfilen i din dator och kan ta fram den när du vill för att fylla på med mer i dina memoarer. Om du skall använda en annan dator för att fortsätta så måste du t.ex. ha ett USB-minne med din wordfil samt att den nya datorn även har Word installerat. I detta exempel så utnyttjas inte ”molnet”.
Använder du istället t.ex. programvaran Google docs ordbehandlare så förutsätter det att du är uppkopplad mot Internet. Här är programvaran inte i din dator utan istället på servrar ute i världen någonstans. Det du skriver sparas också på servrar ute i världen. Detta betyder att du kan använda vilken dator som helst ute i världen för att läsa eller skriva på dina memoarer (eller kanske din smarta mobiltelefon). Det är bara du med din inloggning som kan komma åt ditt dokument men du kan till dela ut rättigheter till någon för att ha rätt att läsa eller att både läsa och ändra. Detta var ett exempel på att använda ”molnet”. Molnettjänsterna är redan många och förväntas öka i snabb takt. Det blir billigare samtidigt som man inte behöver så kraftfull dator. Dessutom sköts säkerhetskopiering på servrarna i "molnet" så du behöver inte tänka på risken med att din hårddisk kraschar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar