lördag 5 mars 2011

Eskilstuna och Strängnäs för datornyfikna seniorer

SeniorNet är Sveriges äldsta och största IT-förening för äldre. Det finns ett femtiotal lokala klubbar runt om i Sverige med sammanlagt 8.500 medlemmar. Föreningen är ideell och opolitisk där äldre lär äldre att ”lotsas in” i det digitala samhället. Detta sker genom kurser, tematräffar, föreläsningar mm. www.seniornet.se
I Eskilstuna/Strängnäs saknas lokal klubb så nu är avsikten att starta en sådan . Detta börjar med föreläsningen
”Vad kan jag göra med en dator?” i Studiefrämjandets hörsal Kulturrum, Kungsgatan 13 i Eskilstuna den 23 mars kl 14.00.
Troligtvis samlar detta ett hundratal åhörare. Bland dessa brukar de flesta inte ha datorvana men är nyfikna på att komma med i IT-samhället. Andra har datorvana och vill veta mer. Det finns som regel även eldsjälar som kan tänka sig att medverka aktivt i en klubb med utbildning eller styrelsearbete. De olika önskemålen fångas upp med en intresseanmälan. Grundutbildning sker sedan i Studiefrämjandets datasal.
Detta projekt sponsras av .SE, Stiftelsen för internetinfrastruktur, Internet för alla”. På samma sätt har nyligen lokala klubbar startats i Västerås och Linköping där föreläsningen samlade 175 respektive 100 åhörare (se följande länkar till videosnuttar på YouTube http://www.youtube.com/watch?v=1vQUbU4yv-M http://www.youtube.com/watch?v=Ej7YAdhvtfk ).
För ytterligare Information
Jag, Bo Jonsson (dvs den som står för denna blogg), är föreläsare och projektledare i ett projekt som skapar nya seniornetklubbar i ett antal städer där klubbar saknas. Detta sker på ideell basis. Jag är dessutom ordförande i den lokala seniornetklubben i Nyköping samt ledamot i styrelsen för SeniorNet Sweden. För ytterligare info maila till bo.jonsson@gmail.com .
De lokala tidningarna hade alla reportage från de tidigare föreläsningarna och i Linköping blev det dessutom ett inslag i en lokal TV-station.
Digidel ( www.digidel.se ) är en kampanj med koppling till ovanstående. Kampanjens målsättning är att det med gemensamma krafter ska få ytterligare minst 500 000 svenskar att börja använda Internet innan utgången av år 2013. Kampanjen drivs av folkbildningen i bred bemärkelse, det vill säga bibliotek, lärcentra, studieförbund, folkhögskolor och t.ex. SeniorNet Sweden.
Välkommen till föreläsningen den 23 mars!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar