torsdag 9 juni 2011

Checklista skapa nya seniornetklubbar

Bilden visar min föreläsning i Västerås med 170 åhörare och temat "Vad kan jag göra med en dator"














Checklista skapa nya seniornetklubbar
Inför ett möte hemma hos mig, Bo Jonsson, måndagen den 13 juni på Bolagsgården i Nävekvarn har jag gjort en checklista att informera om och diskutera. Lägger den på min blogg för tillgängligheten och för andra eventuellt att ta del av.
Drivs i projektform med mig som projektledare sponsrat och påuppdrag för .SE:s Internet för alla (Stiftelsen för internetinfrastruktur). Projekten redovisas separat i SeniorNet Swedens bokföring och är tidsbegränsat och begränsat till namngivna orter enligt skrivet projektavtal. Projektet bestrider resor, annonser, lokalhyror, marknadsföringsmaterial, förtäring i samband med aktiviteterna m.fl direkta kostnader men inga löner eller arvoden för projektdeltagarna som alltså jobbar helt idéell och bara får sina direkta kostnader betalda mot reseräkning till SeniorNet Sweden.
Med hjälp av SeniorNets kansli inventera ev SeniorNetmedlemmar som redan finns på aktuell ort.
Etablera kontakt med på orten befintligt kontor för bildningsförbund här Studiefrämjandet. Inventera där kurslokalmöjligheterna. Kurslokal med 8 elevdatorer, cirkelledardator, projektor och duk är vårt behov för kommande kurser.
Undersök vad orten har att erbjuda betr hörsal för 100-150 personer t.ex. biblioteks hörsal för en föreläsning ”Vad kan jag göra med en dator” som jag håller. Hörsalen skall lämpligen ha projektor, duk, högtalarsystem med mygga samt gärna hörslinga. Det behövs även internetuppkoppling eftersom jag kör t.ex. sociala medier skarpt.
Skaffa adresser till befintliga pensionärsorganisationer och liknande samt pensionärsboenden för marknadsföring av föreläsningen.
Kolla upp adresser till lokalradio och TV.
Kolla upp lämpliga tidningar för val av tidning för annons. Ofta är annonsveckotidningar som går ut till alla hushåll i kommunen att föredra.
Producera affisch, annons och pressreleas – bjud in till reportage – visa videor på tidigare motsvarande aktiviteter.
Producera formuläret ”Intresseanmälan”, införskaffa Seniornetbroschyrer, penna och anteckningsblock samt om möjligt gratisexemplar av tidningen PC FÖR ALLA och liknande
Uppdatera föreläsningen som både vänder sig till noviser och de med god datorkunskap
Till föreläsningen behövs assistenter, kaffe i pumptermosar och frysta kanelbullar samt kaffereserv i form att pulverkaffe. Glöm inte mjölk, socker, sevetter och pappersassietter.
Ta med egen projektor som reserv, 3g-sticka samt pekare/bläddrare.
Assistenterna lägger ut broschyr, intresseanmälan, penna och anteckningsblock på varje åhörarstol och jobbar sedan för att få in intresseanmälningarna ifyllda.
Efteråt sorteras intresseanmälningarna för att först bjuda in de som kan utgöra en möjlig ny lokal styrelse till ett möte lämpligen i Studiefrämjandets lokal. Det går åt flera möten för att skapa en lokal klubb och det drivs då lämpligen som en cirkel.
Först bildas en interimsstyrelse. Grundkurs med manus CDn ”Klicka för kunskap” planeras med förslagsvis två handledare varav den ena får gälla som cirkelledare.
Stadgar gås igenom från befintliga mallar
Kontaktperson mot Seniornet Sweden utses.
Bo Jonsson är mentor och deltar till en del under uppstarten av den lokala klubben .
Ett mindre startbidrag betalas till den lokala föreningen då rollerna där formaliserats.
Medlemsavgiften till SeniorNet är 250:-/år (ej kalenderår) och 100;- går till den lokala klubben.
Som medlem får man utbildningsCDn ”Klicka för kunskap”, tillgång till hela SeniorNets omfattande hemsida med t.ex. supporthjälp. Få gå på lokala kurser till endast symbolisk kostnad. 50% på t.ex. tidningen PC FÖR ALLA. Och inte minst en trevlig social samvaro på de olika träffarna som sker.
Samarbetet med Studiefrämjandet bygger på att den lokala klubben lånar lokal och håller aktiviteter (utbildning/cirkel) med egna ledare och Studiefrämjandet gör sig betalda genom de bidrag de får för aktiviteterna från myndigheterna.
Aktuella orter är Strängnäs och Karlstad från första projektet samt Jönköping, Kalmar, Tranås och Alingsås från andra projektet.
Detta i all hast nedskrivet som diskussionsunderlag vid vårt möte där ändringar och tillägg mottas med tacksamhet. Kommentera även gärna på bloggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar