tisdag 25 maj 2010

”3D-TEKNIKEN ÄR DET STÖRSTA SOM HÄNT SEDAN FÄRG-TV:N”


Det började i höstas med filmen Avatar. Nu är var och varannan biofilm i 3D , men visste du att du även kan njuta av tekniken hemma i TV-soffan?

3D-FILM ÄR INGET nytt fenomen. Redan på 1920-talet visades den första filmen i 3D i USA. Förra året kom det stora genombrottet för tekniken med filmen Avatar och nu har det också blivit möjligt att se 3D-filmer hemma i vardagsrummet.

– Det här är kanske det största som hänt inom TV-teknik sedan färg-TV:n kom. Det är inte fråga om röd-gröna glasögon och bleka effekter längre. Den nya tekniken ger en äkta 3D-upplevelse i Full-HD-upplösning, säger Patrik Uggelberg, produktchef för bild på ONOFF.

För att man ska uppfatta bilden som tredimensionell visar TV:n faktiskt två olika bilder samtidigt. De speciella 3D-glasögonen har en liten LCD-panel för vardera ögat som öppnar och stänger synkroniserat med TV:n. Det gör att man bara ser den ena av bildsignalerna med respektive öga och hjärnan uppfattar TV:ns bild som tredimensionell. För att se 3D-film behöver du även en blu-ray-spelare som stödjer tekniken. Utbudet av film är redan omfattande och de flesta Hollywood-produktioner görs numera i 3D.

Givetvis kan man även använda skärmen för att se ”vanlig” TV. Med en Samsung 3D-TV man kan till och med göra om vanliga TV-sändningar till 3D. Bilden får ett helt nytt djup, även om det inte kan jämföras med en riktig 3D-film. Det ger nya möjligheter att njuta av vanliga DVD-filmer och TV-spel.

– Man kan säga att du får halva upplevelsen. Bilden blir djupare, men med riktig 3D upplever du även att saker kommer mot dig, ut ur TV:n, säger Patrik Uggelberg.

Även TV-spelsvärlden omfamnar den nya tekniken. Inom kort kommer det till exempel vara möjligt att uppgradera sitt Playstation 3 för att kunna spela äkta 3D-spel. Senare i år släpps även många spel i 3D-versioner.

Vad ska man tänka på innan man slår till på en ny 3D-TV?
– För att nå maximal upplevelse ska man satsa på en så stor skärm som möjligt. 46 eller helst 55 tum rekommenderas. En ny hemmabio eller blu-ray-spelare med 3D-stöd är också ett måste såklart, avslutar Patrik Uggelberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar