lördag 31 oktober 2009

Fildelning


Fildelning har länge använts på till exempel kontor för att dela filer och resurser (skrivare, fax, etc) mellan anslutna datorer över nätverk. I allmänhet brukar man tala om fildelning när en användare enkelt kan markera en fil så att andra användare kan redigera eller ladda ner en kopia av filen. Webbläsare som Explorer är i princip ett fildelningsprogram
Man använder olika protokoll för fildelning som t.ex. FTP. Ett protokoll som på senare tid rönt stor popularitet är BitTorrent som tack vare dess decentraliserade struktur dels gör det möjligt att snabbt sprida stora filer utan att belasta någon enskild värddator och dessutom gör det svårt att avgöra varifrån filen egentligen kommer. Det sista ses som en stor fördel av många fildelare då spridningen i en del av fallen sker utan upphovsmannens tillstånd.
Fildelningsnätverk har snabbt fått stor spridning eftersom de ger många människor tillgång till enorma mängder information. En stor andel av den information som fildelas är upphovsrättsskyddat material som görs tillgängligt utan att upphovsrättsägaren kan kontrollera den eller kräva betalning, så kallad piratkopiering. BiTorrent används tydligen också för Voddler (se tidigare inlägg) som gäller lagligt filmtittande med streaming.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar