tisdag 20 oktober 2009

Äldre blir smartare av Internet




I dagens DN (red. Anna Bratt) står att äldre personer som använder internet blir smartare och bättre på att fatta beslut. Efter bara en veckas regelbunden surfning syns förändringar i hjärnan, visar ny forskning.
- Att använda Internet är ett enkelt sätt för äldre att träna hjärnan. Det kan göra dem smartare på ganska kort tid, säger Gary Small, som är professor i psykiatri vid Carliforniauniversitetet i Los Angeles till DN.
Gary Small har tillsammans med sina kolleger låtit 24 friska personer i åldrarna 55 till 78 år leta efter information på nätet. Deltagarna delades upp i två grupper beroende på hur vana de var att använda Internet. De var lika många kvinnor och män i grupperna och alla hade samma utbildningsnivå.
Deltagarna satt framför datorn i en timme per dag under sju dagar i en tvåveckorsperiod. De letade efter svar på frågor på olika sajter.
Forskarna undersökte deltagarnas hjärnaktivitet vid två tillfällen med hjälp av magnetkamera. Vid första undersökningen kunde forskarna tydligt se att aktiviteten ökakade i de delar av hjärnan som styr språk, läsförmåga, minne och synintryck hos nybörjarna.
Två veckor senare kunde de dessutom se ökat blodflöde i de områden i hjärnan som styr arbetsminne och förmågan att fatta beslut. Arbetsminnet är förmågan att komma ihåg information under några sekunder. Det är troligt att arbetsminnet är den delen av intelligensen som går att träna upp.
Efter bara några dagars nätanvändning såg aktiviteten i hjärnan likadan ut hos nybörjarna och de mer vana användarna.
Studien presenteras i veckan på en konferens för neuroforskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar