måndag 28 november 2011

Roaming och chockräkning för mobilen på utlandsresan



Roaming är den term som används när man använder sin mobiltelefon utanför sin operatör nät/täckområde, dvs besökare i ett annat nät. Ett exempel är möjligheten att ringa från utlandet. Mobiloperatörer sluter roamingavtal sinsemellan för att tillhandahålla denna funktion, så att operatören kan debitera samtalet på den ordinarie teleräkningen, och ingen utländsk räkning behöver skickas till slutkund/mobiltelefonägaren. I avtalet regleras bl.a. vilken ersättning som operatörerna tar ut av varandra för att låta en annan operatörs abonnenter använda mobiltelefonen i det egna nätet.

När man använder mobiltelefonen utomlands gäller andra priser och villkor än om mobiltelefonen används i sitt hemmanät i Sverige. Exempelvis får en abonnent som befinner sig utomlands, utöver de samtal abonnenten ringer själv, betala för samtal där denne blir uppringd av någon annan. När abonnenten ringer för att lyssna av meddelanden i sin röstbrevlåda från utlandet debiteras detta som ett samtal till Sverige. Det är normalt flerdubbla priser mot priserna inrikes.

Har man en smartphone så är det viktigt att du stänger av appar som är uppkopplade mot internet. Alla mobilabonnemang har en spärr vid 50 euro som förhindrar att användaren av misstag laddar ned stora datamängder men detta gäller inte utanför Europa. För att vara extra säker så stänger du av tjänsten i din smartphone som använder datatrafik.

Det kan hända att man trott sig vara uppkopplat mot ett kostnadsfritt trådlöst nätverk när man fortfarande är uppkopplad mot mobilnätet.

Kolla alltid med din operatör vad det kostar att mobilsurfa från ditt resmål. Kolla också vilken operatör som är billigast och välj den operatören manuellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar