lördag 24 januari 2015

Köpa surfplatta/pekplatta eller smart telefon - lite att tänka på

Efterfrågan på grundutbildning ökar på surfplattor (pekplattor) och smarta telefoner.
Vanligt är att PCn hemma kompletteras med en surfplatta ansluten till ett trådlöst nätverk.
Vanligt också att mobiltelefonen ersätts med en s.k. smart telefon som också hemma utnyttjar ett trådlöst nätverk.
För enklast möjliga användning rekommenderas att surfplattan och den smarta telefonen tillhör samma familj dvs har samma operativsystem.
Det betyder att plattan och den smarta telefonen fungerar så likt som möjligt beträffande de program (appar) mm som används.
Här finns det i stort 3 st världar:
Apple, Google och Microsoft.
Apple var först med sin iPhone (telefon) och iPad (surfplatta) som båda använder operativsystemet iOS.
Google använder operativsystemet Android där det finns många olika tillverkare av surfplattorna och telefonerna varav Samsung är störst och kanske bäst.
Vissa mindre skillnader betr. t.ex. knappar förekommer inom androidfamiljen beroende av tillverkare.
Microsoft har flera operativsystem för sina surfplattor och telefoner som mer och mer skall vara likt eller till slut samma som används i PC.
Har man vare sig en smart telefon eller en surfplatta så är min rekommendation att välja Apples iPhone och iPad. Visserligen inte de billigaste men enklaste att lära sig, krånglar minst och är för närvarande lättast att hitta kurser på.
Har man en telefon med androidoperativsystemet rekommenderar jag en androidsurfplatta.
Beträffande Microsofts surfplatta och smarta telefon avstår jag ifrån att ge några rekommendationer. Detta för att jag själv inte har testat och för att kunskaperna inom SeniorNet eller annan organisation för utbildning ännu inte finns. Men vem vet, kanske Microsofts platta och telefon är de mest populära om fem år.
Man kan förse sin platta med ett sim-kort och därmed slippa uppkoppling via ett trådlöst nätverk. Behöver du använda plattan där det inte finns ett trådlöst nätverk kan du göra din smarta mobiltelefon tillfälligt till ett trådlöst nätverk för att komma ut på internet och surfa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar