måndag 11 juni 2012

Windows 7, Windows 8 med tiles och surfplattor med appar


Jag har haft smartmobiltelefonen iPhone länge och surfplattan iPad sedan ett år och nu även surfplattan Samsung Galaxy Tab sedan några månader. Detta har övertygat mig om att pekskärmarna kommit för att stanna. Det är lätt och intuitivt att lära sig använda pekskärm. Det ser man särskilt på hur lätt de små barnbarnen har att komma igång med att använda pekskärm. Av mobiltelefonanvändningen är det nu över 50 % som utgörs av smartmobiltelefoner d.v.s. telefoner som är lika mycket en mobil dator.
I datorgrundutbildningen kämpar vi på inom föreningen SeniorNet med de senaste windowsversionerna dvs upp till windows 7. Utbildning på surfplattorna har försiktigt kommit igång och det kan nu tänkas att det blir de som skaffar sig en surfplatta som första dator. Bland surfplattorna finns några olika operativsystem.
Med nästa windowsoperativsystemversion dvs Windows 8 blir det den största windowsförändringen på 17 år. Principen är att det ska se likadant ut på stationära datorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner. Windows har en marknadsandel på  91 %  rätt och det gäller nu för Microsoft att behålla den dominerande marknadsandelen och de tänker rätt.   Vi som sysslar med datorutbildning får under de närmaste åren lite jobbigare. Det blir nog att dela upp kurserna mer beroende på utrustning hos den enskilde individen och utrustning i datorsalarna. Framför allt gäller det att ta fram nya utbildningsprogram. Redan nu får vi tänka på att reservera pengar för detta för att behålla den höga nivå vi inom SeniorNet har för att utbilda äldre. Själv tänker jag vid kommande årsskifte, byta ut min hemmadator till en ny kraftfull windows 8-dator med många kärnor som fungerar med både pekskärm och mus. Exempel på en sådan har jag ännu inte sett men kommer väl att se så småningom. 
Skall Microsoft med windows 8 vinna kampen mot Apple som den förlorat sedan flera år tillbaka?

1 kommentar:

 1. Hej Bo!
  Bra tänkt vi får se till att sammanfatta i ett dokument som ger våra vänner tips om framtidens val av utrustning.

  m.v.h.
  willy jäger
  SeniorNet Kungsholmen

  SvaraRadera