måndag 13 december 2010

Förekomma eller förkommas i datorvärlden

Förekomma eller förkommas är väl att ta i men min uppfattning talar för att windows-pc-världen inte kommer att kunna sitta i orubbat bo. Sedan är frågan om hur betydande förändringarna kommer att bli. Iphone och Ipad från Apple är nu jätteheta produkter. Börsvärdet brukar vara en bra vägvisare om tron på framtiden i olika branscher. I detta avseende så är nu Apple mer värt än Microsoft eller Google eller IBM och Cisco tillsammans. Även Google kan med sitt kommande webbaserade operativssystem Chrome OS påverka och Samsung och Acer kommer redan till sommaren med sådana datorer. Vi i Sveriges största IT-förening för äldre (SeniorNet Sweden) bör hänga med och inte bli tagna på sängen så att vi i god tid jobbar på att utbildningsalternativen breddas.

5 kommentarer:

 1. APROPÅ WEBB, hur kännetecknar/beskriver man, så fullständigt men ändå kortfattat som möjligt, i Nyköping en webbplats?

  SvaraRadera
 2. En webbplats är samling webbsidor som är sammanbundnamed hyperlänkar. Webbplatsens adress är adressen till webbplatsens ingångssida. Webbplats kallas i dagligt tal ofta hemsida, vilket inte är helt korrekt.

  SvaraRadera
 3. -En webbplats är... -si´ken smörja till svar!!!! Bo. Till exempel är ju inte alla sidorna/filerna på serverdatorn sammankopplade. Som ju svaret också är fullständigt obegripligt för den som inte vet. ..får man vara rak i kommunikationen på SeniorNet??

  Ett väl något bättre svar kan kanske vara att, en webbplats ju är en serverdator som är ansluten till Internet med en adress. Med filer som man kan få översända till sin egen dator. -Men frågan är vad filtyper och kommunikationsprogram som gäller? Bara kanske html respektive http? Eller inklusive ftp och då vad för filtyp?
  Och hur det går till att öppna kommunikationsprogrammet och filen vid klientdatorn. -Det gör webbläsaren, sägs det. ...det tror inte jag! Öppnandet görs sannolikt av andra program; som man på nått sätt har att fixa till att finnas på klientdatorn.
  Möjligen att sådana kommer tillsammans med laddningen av en webbläsare?? Med att ibland saknas ett visst sådant, som användaren då får fixa fram.

  SvaraRadera
 4. Bo Jonsson har skrivit ett trevligt enskilt brev till mig och berättar där om hans stora och mångåriga erfarenheter av människor som har sökt hans hjälp till att förstå datorn. Och vet därpå, att människorna, vill helt enkelt inte veta mer om dator än vad som kännetecknar Bo:s redogörelse här ovan om vad webbplats kännetecknar. Och att då min redogörelse är alldeles för djupgående.

  …mjaaa, vad människor vill veta, handlar ju också om lärarens förmåga att redogöra för sakerna. Att redogör läraren på ett svårbegripligt och förvirrat sätt, vill ju säkert eleven inte höra mer än vad som är precis nödvändigt.
  Och lärare är inte sällen människor som mest själva, glädjer sig åt att få verka som lärare, …gärna också med tankar på att tjäna kosing.
  Å så har en rätt begränsad lust och ambition för att lära sig att kunna lära. Kunna det som de lär ut.
  -Men förvisso är vi äldre, inte sällan, rent biologiskt sakligt, trötta av oss, att inte orka med att tänka för mycket.

  Men kännetecknade för (riktig) människa, är ju ambitionen att lära sig. Som vi därpå har blivit människor till skillnad till djuren.
  Och skall då detta SeniorNet, låta sig styras av inte-riktigt människor. ..kränka ålderdomen med att lära ut bara tunt till oss äldre.
  -Och grejen är väl, som Bo blev alldeles förvirrad när jag första gången, här på biblioteket i Västerås, ställde frågan om kännetecknade av webbplats, att B0 inte vet bättre än vad han här ovan drar. Som han, efter att frågan ställdes, nu har tagit reda på. Denna …smörjan.
  -Jag hoppas att vi är raka i kommunikationen inom SeniorNet.

  SvaraRadera
 5. Man gör så gott man kan och "you get what you pay for" dvs jag jobbar helt ideellt och får ingen som helst betalt liksom föreläsningen inte kostade något - vad gör du själv utan att leta felaktigheter. Berätta gärna....

  SvaraRadera